בעמק הצבאים יקימו פעילות ללא תשלום וליד מרדכי יש טיפים למי שרוצים לקנות שמן
בעמק הצבאים שבירושלים מקימים חגיגת מסיד זיתים בתאריכים 18-20 באוקטובר. בשעות 09:00-17:00,יתנסו הילדים וההורים במסיק מסורתי וישמעו על הפקת שמן הזית. המוסקים יקבלו בקבוק שמן זית שהם הכינו ובמקום יערכו גם פעילויות אומנות, יצירה ומוזיקה.
הכניסה ללא תשלום, ולרגל עונת המסיק 'יד מרדכי' איגדה טיפים לבחירת שמן זית איכותי.
1. סוג השמן: וודאו כי על תווית הבקבוק מצוין כי מדובר בשמן מסוג כתית מעולה אשר הינו השמן האיכותי ביותר מבחינת ערכים בריאותיים, טעמים וארומות. משמעות הדבר שהשמן מופק בתהליך כבישה קרה – תהליך מכני של דחיסה והידוק הזיתים בלחץ בלבד, ללא תוספת של חומרים כימיים, בטמפרטורה שאינה עולה על 35 מעלות, לשימור איכויות שמן הזית. בנוסף, שמן איכותי הוא בעל חמיצות נמוכה מ-0.8% – אחוז חומצות השומן החופשיות. ככל שהחמיצות נמוכה יותר כך השמן נחשב איכותי ובריא יותר.
2. קנייה מיצרן אמין ומוכר בעל תו תקן: תו התקן מבטיח כי גורם בקרה חיצוני מפקח על כל תהליך הפקת השמן ייצורו ואחסונו.
3. צבע השמן נגזר בעיקר מזן הזיתים ומידת בשלותם ולכן אינו מעיד על איכות השמן.
4. קפיאת שמן הזית במקרר אינה פרמטר לאיכות שמן זית. הדרך היחידה לבדוק איכות וטוהר שמן זית הינה במעבדה מוסמכת, ואין כל דרך ביתית לעשות זאת.
5. לשמירת איכות שמן הזית מומלץ לאחסנו במקום קריר ואפל. לשמן תוקף של שנה.
אגב, צבע השמן אינו מעיד על איכות השמן. הצבע הינו נגזרת של תנאי הגידול של הזית, מידת בשלותו ותהליך הפקתו. זו גם הסיבה לכך שטעימת שמן זית מקצועית מתבצעת בכוס כחולה המונעת מהעין להבחין בצבעו של השמן.
טיפ חשוב: על מנת לשמור על השמן יש להימנע ממגע עם חמצן, אור וחום. ההמלצה היא לאחסן את השמן במקום קריר ואפל. חשוד גם לדעת שבניגוד לדעה הרווחת, בבישול וטיגון קצר, שמן זית כתית מעולה נחשב יציב הודות להרכבו הייחודי ולכן הוא עדיף על פני שמנים אחרים. שפים ובשלנים חובבים משתמשים בשמן זית לטיגון קל ו"חצי עמוק" (שניצלים) וגם לאפייה.